Skip to main content

Retkeily­keskus Hossa

Lassi Rautiainen/VisitSuomussalmi

Hossa sijaitsee Suomen itärajan tuntumassa, Suomussalmen kunnan pohjoisosassa. Hossan Luontokeskuksen rakennuksessa sijaitsevat Hossan retkeilykeskuksen vastaanotto sekä lounas-kahvila ja Hossan kansallispuiston opastuspalvelut.

Karhunkainalon leirintäalue ja retkeilykeskuksen kahvila-ravintola ovat avoinna 1.3.–31.10. Kesäkaudella lounasta tarjotaan päivittäin, tilauksesta ruokailuja järjestetään myös muina aikoina. Hossan retkeilykeskus hoitaa myös kansallispuiston kämppien varaukset ja avainpalvelun.

Hossan maisemat miellyttivät jo kivikauden väkeä. Helppokulkuisilla harjuilla riitti riistaa ja kirkkaissa vesissä kaloja. Hossalla on ollut vuosituhansien ajan erityinen merkitys vesistöjen risteyskohtana ja eräseutuna. Hossan harjut ja muut nähtävyydet sävähdyttävät edelleen niin suomalaisia kuin kansainvälisiä vieraita. Suosittu retkeilyalue nimitettiin kansallispuistoksi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Hossan retkeilykeskus palvelee Hossan luontokeskuksen tiloissa Hossan kansallispuiston äärellä.

Saapuminen
Sijainti

Hossa sijaitsee Suomen itärajan tuntumassa, Suomussalmen kunnan pohjoisosassa.

Valtatie 5:ltä (E63) lähtien opasteet johdattavat perille retkeilykeskukseen.

Vanhan kekkoskakkosen, eli tienumero 843:sta pitkin pääsee Suomussalmelta ja Kuhmon suunnalta kauniin juntusrannan kylän läpi Hossaan.

Saapuminen autolla

Valtatie 5:ltä (E63) käännytään Perangassa kohti itää Selkoskyläntielle (9190), jota jatketaan noin 25 km. Selkoskyläntien päättyessä käännytään vasemmalle Hossantielle (843), jota ajetaan noin 8 km Hossan luontokeskuksen opasteita seuraten. Jatkosalmentietä ajetaan vielä noin 700 m perille luontokeskukseen, jossa sijaitsee Hossan retkeilykeskuksen vastaanotto. Pohjoisesta päin saapuva voi oikaista noin 20 km, kun kääntyy valtatie 5:ltä jo aiemmin Kerontielle (843) ja jatkaa samaa tietä (843) perille Hossaan saakka.

Kulkeminen julkisilla kulkuneuvoilla

Hossaan pääsee linja-autolla koulujen loma-aikoina. Linja-auto pysähtyy Hossan Lomakeskuksen kohdalla. Pysäkiltä on matkaa retkeilykeskukseen tietä pitkin noin 6 km tai polkua pitkin noin 4 km. Kuusamon ja Kajaanin välillä valtatie 5:llä (E63) liikennöi linja-autovuoro. Lähin pysäkki on Perangassa, josta on matkaa Hossaan noin 30 km. Paikallinen Hossan taksi on yksi keino päästä bussipysäkiltä retkeilykeskukseen. Reippaat patikoijat pystyvät taivaltamaan matkan merkittyä polkua pitkin. Lähimmiltä lentoasemilta Kuusamosta (80 km) ja Kajaanista (200 km) voi jatkaa matkaa Hossaan esimerkiksi vuokra-autolla. Jatkoyhteyksien kannalta Kajaanin juna-asema (200 km) on paras vaihtoehto. Lähin rautatieasema sijaitsee Kontiomäessä (170 km).

Esteettömyys

Esteettömyys

Hossan retkeilykeskuksessa ja kansallispuistossa

Retkeilykeskukseen ja sen kahvila-ravintolaan, matkamuistomyymälään ja neuvottelutilaan pääsee niin pyörätuolilla kuin lastenrattailla ja -vaunuillakin. Luontokeskuksessa on esteetön wc. Myös lemmikkieläimet ovat sallittuja vierailijoita.

Hossan kansallispuistossa ja lähialueella on tarjolla monipuolisia esteettömiä luontoreittejä ja retkeilyrakenteita. Osa tulentekopaikoista ja käymälöistä on mitoitettu niin, että niihin pääsee pyörätuolilla. Kansallispuiston alueella on myös laitureita, joilta voi kalastaa tai päästä veneeseen pyörätuolilla.

Retkeilykeskus Hossa

Aukioloajat

1.1.–29.2. suljettu, avoinna vain tilauksesta
1.3.–19.4. ma – su klo 10–16
20.4.–7.5. suljettu, avoinna vain tilauksesta
8.5.–16.6. ma – su klo 10–16
17.6.–30.9. ma – su klo 10–19
1.10.–31.10. ma – su klo 10–16
1.11.–31.12. suljettu, avoinna vain tilauksesta

@ Metsähallitus / Kuvaaja: Vesa Ranta