Skip to main content

Rentouttavia sekä vauhdikkaita harrasteita

Komeat harjut ja kirkkaat vedet tarjoavat molemmissa retkeilykeskuksissa mainioita mahdollisuuksia retkeilyyn sekä kalastamiseen. Niin Hossaan kuin Kylmäluomaan kannattaa tutustua ajan kanssa, sillä molemmilla kohteilla on myös omat erityispiirteensä.

Ennen juhannusta vuonna 2021 riehunut myrsky teki tuhoja laajalla alueella Kylmäluomalla. Kylmäluoman retkeilyreitit on linjattu uudelleen ja merkitty maastoon. Reitit näkyvät myös Retkikartta.fissä.

Roskaton retkeily on tärkeää asiaa niin retkeilijöille, kalastajille kuin muillekin luonnossa liikkujille. Tutustu Retkietikettiin 

Retkeily

Helppokulkuiset polut tekevät Hossasta ja Kylmäluomasta koko perheen retkeilykohteen. Osa reiteistä Hossassa sopii myös liikuntaesteisille.

Metsähallituksen ylläpitämät reitistöt tuli- ja yöpymispaikkoineen takaavat onnistuneen retken. Kylmäluoman reiteillä näkyy edelleen vuoden 2021 myrskytuhot, mutta kaikki reitit ovat kuljettavissa.

Lisätietoa Luontoon.fi  ja Retkikartta.fi. Kylmäluoman luontopolkuesittely Retkipaikka.fi.

Nähtävyydet

Hossan kansallispuistossa:

  • kalliomaalauksistaan tunnettu Värikallio ja kanjonijärvi Julma-Ölkky
  • Hossan luontokeskus (retkeilykeskus)

Kylmäluomalla:

  • kirjailija-professori Kalle Päätalon lapsuudenkoti, Jokijärven Kallioniemessä (27 km).
  • Suomen vanhin kyläkauppa, Jalavan kauppa Taivalkoskella (47 km). 

Lisävinkkejä Luontoon.fi, Visittaivalkoski.fi ja Suomussalmi.fi.

Maastopyöräily

Alueen retkeilypolut ja metsäautotiet tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja maastopyöräilijöille. Reitit ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia, ja ne soveltuvat pyöräilyyn.  Kylmäluoman retkeilykeskuksessa on vuokrattavissa pyöriä ja fatbikeja ja Hossan luontokeskuksella fatbikeja.

Hossan kansallispuistossa maastopyöräily on kesäaikana sallittua neljällä merkityllä
maastopyöräilyreitillä.

Reittikartat löydät Retkikartta.fi-palvelusta. Maastopyöräkarttoja myös Jälki.fi – palvelussa.

Melonta ja veneily

Hossa on yksi Suomen parhaimmista vesiretkeilykohteista. Kylmäluoman lukuisat lammet ja järvet antavat loistavat lähtökohdat melontaan ja veneilyyn.

Kuuluisa Iijoki on niin ikään mainio lähikohde vesiretkeilyyn.

Useat polkureitistöjen tulipaikoista sijaitsevat rannassa, joten vesiteitse liikkuvan on helppo hyödyntää niitä retkillään.

Kalastus

Kylmäluomalla toivotaan suuren kirjolohen tarttumista koukkuun. Kehutut kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa lyhyillä siirtymillä. Suositun Iso-Pajuluoman lisäksi Kylmäluoma tarjoaa paljon lampia ja järviä virvelöintiin sekä uisteluun. Iso-Pajuluoman kaloja on mahdollista narrata myös vuokraveneen kyydistä. Luonnonkantaiset taimenet ja harjukset ovat Hossan kalastusvaltti.

Lue lisää kalastuskohteista ja luvista Eraluvat.fi.

Lintujen bongaus

Kylmäluomalla ja Hossassa kannattaa olla kiikarit mukana. Hyvällä tuurilla vesillä lipuu vastaan veistosmainen kaakkuri tai sääksi tekee hurjan saalistussyöksyn veteen.

Kylmäluoma on molempien lajien valtakunnallisesti merkittävä pesimäalue.

Hossassa voit tavata myös harvinaistuneen uivelon.

Lintuja voi tarkkailla omatoimisesti tai parhaimmat havaintopaikat tuntevan oppaan johdolla.

Frisbeegolf

Kylmäluoman 18-väyläinen kilpatason frisbeegolfrata on vapaasti kaikkien käytettävissä. Ratakarttoja ja kiekkoja saatavilla retkeilykeskuksesta. Noin 3 kilometrin mittainen rata alkaa vastaanottorakennuksen takaa.

Radan esittely Frisbeegolfradat.fi.

Karhunkatselu ja -kuvaus

Hossassa on mahdollista lähteä karhunkatselu ja -kuvausretkille, joita alueen yritykset tarjoavat.

Karhunkatselupaikoilla voit nähdä myös muun muassa ahmoja, sääksiä ja kotkia. Lähimmälle karhunkatselupaikalle on matkaa n. 20 km.

Karhunkatselu on mahdollista kesäkuusta elokuun puoleenväliin.

Alueen palvelut

Hossan kansallispuiston äärellä palvelee useita matkailuyrityksiä. Niiden valikoimassa on monipuolisesti niin luonto-, liikunta- kuin ruokailuelämyksiä. Lue lisää Hossan palveluista Hossa.fi. Taivalkosken alueen palvelut löydät Visittaivalkoski.fi.

Ohjelmapalvelut

Hossan ja Kylmäluoman retkeilykeskuksen väki toteuttaa tilauksesta ohjelmapalveluja ja maastoruokailuja. Räätälöidyt ohjelmapalvelut sopivat hyvin esimerkiksi osaksi kokousta. Lisätietoja alueen ohjelmapalveluista saa retkeilykeskusten vastaanotosta.

Marjastus ja sienestys

Jokaisenoikeuksien ansiosta alueen marja- ja sienisato on kaikkien hyödynnettävissä. Marjastajien sankot täyttyvät mustikoista, hilloista, vatuista, puolukoista ja karpaloista. Kangasmetsistä sienestäjät löytävät muun muassa tatteja, haperoita ja rouskuja.

Sukellus

Hossan kirkkaat vedet soveltuvat mainiosti sukeltamiseen. Hossan Ollörinjärven huoltorakennus on veloituksetta sukeltajien käytettävissä. Noin 40 metriä syvään Öllöriin on tehty vedenalaisia laitureita sukeltajille.

Lumikenkäily

Lumikengät ja liukulumikengät antavat vapauden kulkea keskelle metsien hiljaisuutta.

Retkeilypolkujen opasteita seuraamalla on kätevää tehdä omalle kunnolle sopiva retki.

Hiihto

Hossassa on retkihiihtolatuja n. 40 kilometriä ja monitoimiuria. Kylmäluomalla on 5 km Hukanharjunlatu ja sillä voi hiihtää myös luistelutyylillä. Ladut ovat vaativuustasoltaan pääosin helppoja.

Lisätietoja reiteistä: Luontoon.fi, Hukanharjunlatu täältä.

Moottorikelkkailu

Hossan ja Kylmäluoman moottorikelkkareiteillä voi toteuttaa pitkänkin retken matkailukohteesta toiseen. Paikallisten kelkkailuyhdistysten, kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä reiteillä ajamiseen tarvitaan uralupa. Suomussalmella moottorikelkkaillessa tarvitaan uralupa. 

Lue lisää luvista ja reiteistä Eraluvat.fi.

Metsästys

Kylmäluoma tarjoaa pienriistan metsästäjille laajat valtion metsästysmaat heti retkeilykeskuksen tuntumassa. Metsästyslupia on saatavissa myös paikallisten metsästysseurojen maille, ja lisäksi Kuusamon yhteismetsän alueet ovat lähellä Kylmäluoman retkeilyaluetta. Myös Hossassa kansallispuiston ulkopuolella riittää valtion metsästysmaita.

Lue lisää luvista Eraluvat.fi.

Vuokravälineet Hossa

Liiku luonnossa oikeilla välineillä. Voit vuokrata meiltä välineitä sekä kesään että talveen. Lisäksi saat meiltä kuljetuspalvelut

Vuokravälineet Kylmäluoma

Fatbiket, lumiliukukengät, sukset, kanootit ym. vuokravälineet kesään sekä talveen.